Департамент культури КМДА | Музей історії міста Києва

 

 

     

Головна - Home

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новини - News

 
     
     
 

Чергове засідання проєкту «Фронт і Тил» у Музеї Шолом-Алейхема присвячене проблемі відбудови зруйнованого війною житла

5 липня в Музеї Шолом-Алейхема за підтримки Фонду ім. Шолом-Алейхема, Інституту розвитку громадянського суспільства ім. Голди Меїр та Всеукраїнського Благодійного фонду «Заради тебе» в рамках соціально-культурного проєкту «Фронт і Тил» відбувся черговий Круглий стіл.

У засідання взяли участь волонтери «Благодійного фонду відбудови та розвитку села Мощун», який, в рамках проєкту «Світова TOLOKA Global Community», спрямовує свої зусилля на відбудові зруйнованого війною житла.

«Світова TOLOKA» зосереджується на відбудові домоволодінь найбільш постраждалих регіонів України, звільнених з-під окупації, але досі не відновлених для повноцінного мирного життя мешканців.

Село Мощун Бучанського району Київської області стало першим окупованим населеним пунктом України на початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року, і надзвичайно сильно постраждало під час потужних обстрілів з усіх видів важкого озброєння. Внаслідок військових дій 85% будівель у селі було знищено. 197 будинків зруйновано повністю, 272 - зазнали суттєвих пошкоджень. Досі жоден будинок не відновлено, становище мешканців є критичним: 750 людей, серед яких є неповнолітні діти, напівсироти, вдови, інваліди, люди похилого віку живуть практично під відкритим небом, не маючи житла, інфраструктури, можливості заробити, без достатньої соціальної підтримки.

«Благодійний фонд відбудови та розвитку села Мощун» запрошує об’єднати зусилля та надати фінансову підтримку для відбудови і відновлення героїчного селища.

Представники проєкту «Світова TOLOKA Global Community» організували показ документального фільму «Мощун - незагоєна рана», який продемонстрував жахливі наслідки російської агресії проти мирних людей України.

Також у засіданні взяв участь військовослужбовець-поет Андрій Задворнов, що повернувся з фронту на реабілітацію. Своїми віршами та розповідями про будні українських воїнів на фронті Андрій зробив величезне враження на учасників засідання Круглого столу.

Учасники Круглого столу вшанували хвилиною мовчання пам’ять талановитого українського актора Філіпа Віннера, друга Музею Шолом-Алейхема. Філіп загинув 6 липня 2023 року в боях за Україну.

Керівники проєкту: директорка Музею Шолом-Алейхема Ірина Климова та Сергій Черепанов, письменник, волонтер.

 
     
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Музей Шолом-Алейхема - Sholom-Aleichem Museum

 

 

 

 

     

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання / активне посилання на нього обов'язкове. When using materials of the Sholom-Aleichem Museum website in full or in part, the reference or the hyperlink to it is obligatory.

 

     
 

Створення та підтримка сайту - Creation and support of the website: Rafael Litvin