Департамент культури КМДА | Музей історії міста Києва

 

 

     

Головна - Home

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новини - News

 
     
     
 

Фотовиставка «Найвідоміші ювелірні майстри кінця ХIХ - початку ХХ століття»

19 червня 2024 року о 17.00 в Музеї Шолом-Алейхема за сприяння Скарбниці Національного музею історії України відкривається фотовиставка «Найвідоміші ювелірні майстри кінця ХIХ - початку ХХ століття», присвячена  видатним майстрам ювелірної справи - Йосипу Маршаку та Ізраїлю Заходеру добре знаним не тільки на батьківщині, але й далеко за її межами.

Ремесла споконвіку були поширеним заняттям у євреїв. Серед них особливе місце посідає ювелірна справа. Ювелірна майстерність вважалася дуже почесною. Про це можна судити навіть за досить поширеними єврейськими прізвищами: Цойреф («ювелір»), Шліфер і Штейншліфер (від німецького «огранщик»), Юбелір («ювелір» - польською), Злотник («ювелір» - білоруською), Дубільєр («ювелір» - їдиш), Гольдарб («ювелір» - їдиш), Гольдшмід («ювелір» - німецькою).

В оповіданні Анни Файн «Тіло Ліори» старий ювелір каже онукові: «Чи не замислювався ти про те, навіщо Б-г створив наш світ? Навіщо Йому, адже Він і так - сама досконалість? Запам'ятай, Бен: Його бажання створити тебе і мене подібно до каблучки на пальці вродливої жінки. Каблучка нічого не додає її красі, але вона чомусь носить свої прикраси. Ремесло ювеліра - найєврейське з ремесел. Воно нагадує людям про Б-га».

Фотовиставка «Найвідоміші ювелірні майстри кінця ХIХ - початку ХХ століття на терені України», що відкрилася 19 червня 2024 року в Музеї Шолом-Алейхема за сприяння Скарбниці Національного музею історії України (що надала фото своїх експонатів) присвячена  видатним майстрам ювелірної справи - Йосипу Маршаку та Ізраїлю Заходеру добре знаним не тільки на батьківщині, але й далеко за її межами.

На початку XX століття у Київській губернії лідируючі позиції у виробництві виробів із дорогоцінних металів займали 2 повіти - Київський та Бердичевський.

Сьогодні вироби Йосипа Маршака, як і вироби срібної фабрики Ізраїля Заходера можна побачити в Скарбниці Національного музею історії України.

Щиро дякуємо Скарбниці НМІУ та Національному музею історії України за надані фото робіт славетних майстрів.

 
     
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Музей Шолом-Алейхема - Sholom-Aleichem Museum

 

 

 

 

     

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання / активне посилання на нього обов'язкове. When using materials of the Sholom-Aleichem Museum website in full or in part, the reference or the hyperlink to it is obligatory.

 

     
 

Створення та підтримка сайту - Creation and support of the website: Rafael Litvin