Департамент культури КМДА | Музей історії міста Києва

 

 

     

Головна - Home

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новини - News

 
     
     
 

Зустріч із Борисом Забарком у Музеї Шолом-Алейхема у рамках проєкту "Фронт і Тил"

Незважаючи на важкі умови воєнного стану, незручності, пов'язані з відключеннями світла, багато людей прийшло 7 червня на зустріч із Борисом Забарком до Музею Шолом-Алейхема.

Зустріч відбулася у рамках соціально-культурного проєкту Музею "Фронт і Тил", мета якого - висвітлення та популяризація формування новітніх соціально-культурних зв’язків в українському суспільстві під час війни.

Борис Забарко - дослідник всесвітньої історії і голова Асоціації колишніх в'язнів ґетто та нацистських концтаборів, автор багатьох книг.

У роки нацистської окупації Борис Забарко сам був в’язнем Шаргородського ґетто Вінницької області. Вже понад 20 років він збирає історичні матеріали та записує спогади вцілілих під час Голокосту. У своїх працях Борис Забарко надає сухим фактам і цифрам людське обличчя. Адже особисті розповіді жертв трагедії передають цей болісний досвід значно об’ємніше, ніж документи й артефакти.

У книгах Бориса Забарко зібрано спогади колишніх в’язнів нацистських концтаборів і ґетто. Це - свідоцтва про долю українського єврейства в роки Другої світової війни, про відносини між євреями і представниками інших національностей. Ці спогади - частина пам’яті народу, яки мають наукове і виховне значення.

Забарко переконливо доводить, що тяжкі травматичні події мають довгострокові наслідки та передаються через покоління.

На думку Бориса Михайловича, на наших очах розвиваються драматичні конфліктні ситуації у світі. Однією з головних причин конфліктів - це тягар попередніх травм. Об'єктивне вивчення травматичних подій минулого є важливим чинником успішного вирішення насильницьких конфліктів сьогодення.

 
     
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Музей Шолом-Алейхема - Sholom-Aleichem Museum

 

 

 

 

     

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання / активне посилання на нього обов'язкове. When using materials of the Sholom-Aleichem Museum website in full or in part, the reference or the hyperlink to it is obligatory.

 

     
 

Створення та підтримка сайту - Creation and support of the website: Rafael Litvin