Департамент культури КМДА | Музей історії міста Києва

 

 

     

Головна - Home

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новини - News

 
     
     
 

"Кіно по суботах": Життя і творчість Майї Дерен

20 квітня 2024 у нашому музейному клубі «Кіно по суботах» ми ознайомились з життям і творчістю зірки світового кіноартхауса Майї Дерен - вродженої киянки Елеонори Деренковської (1917-1961).

Критика визначає роботи Майї Дерен як поетичну психодраму або своєрідне "кіно трансу". Творчий почерк мисткині перегукується з кінематографічними експериментами Жана Кокто та немов би передбачає фільмографію наступного американського андеґраунду.

Глядачі передивилися дві стрічки Майї Дерен: "На землі" (англ. At Land, 1944) та "Полуденні сіті" (англ. Meshes of the Afternoon, 1943), а на закуску - документальну стрічку, засновану на оригінальних зйомках і книзі режисерки про культуру та ритуали народу Гаїті - "Божественний вершник" ("Примари Гаїті" (англ. Divine Horsemen - The Ghosts of Haiti, 1978).

Наступний кіноклуб плануємо в суботу 11 травня, на якому продовжимо тематику кіномодерну, але цього разу на прикладі творчості вітчизняного митця початку 20-го століття - режисера та оператора Михайла Кауфмана, який з 1927 року разом зі своїм братом, засновником і теоретиком документального кіно Дзиґою Вертовим працював на Київській кінофабриці ВУФКУ (Всеукраїнське фотокіноуправління (1922-1930) та інших кіностудіях тодішній "УРСР".

Приходьте, - у нас завжди цікаво!

 
     
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Музей Шолом-Алейхема - Sholom-Aleichem Museum

 

 

 

 

     

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання / активне посилання на нього обов'язкове. When using materials of the Sholom-Aleichem Museum website in full or in part, the reference or the hyperlink to it is obligatory.

 

     
 

Створення та підтримка сайту - Creation and support of the website: Rafael Litvin