Департамент культури КМДА | Музей історії міста Києва

 

 

     

Головна - Home

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новини - News

 
     
     
 

[ Соціально-культурний проєкт ]

Круглий стіл «Фронт і Тил» в Музеї Шолом-Алейхема

9 квітня в Музеї Шолом-Алейхема за підтримки Фонду ім. Шолом-Алейхема в рамках соціально-культурного проєкту «Фронт і Тил» відбувся ІІ Круглий стіл.

Метою проєкту стало висвітлення та популяризація формування новітніх соціально-культурних зв’язків в українському суспільстві під час війни.

10 рік війни та 2 роки повномасштабного вторгнення показали, як важливо створити місток, що буде поєднувати ці важливі складові українського суспільства. Після 24 лютого 2022 року межі між ними майже стерлися і кожен став на захист країни по-своєму: хтось допомагав розвозити гуманітарну допомогу, хтось став на захист зі зброєю в руках, ще були ті, хто взяв на себе місію організовувати евакуацію людей. Зараз важливо нагадати людям, чому ми маємо бути єдині та чому не варто відмежовуватись один від одного.

«Треба все робити для того, щоб люди приходили на наші заходи. Це неймовірно важливо, тому що який тил без фронту? Якщо не буде фронту, то з нами буде покінчено», - сказала під час відкриття керівниця проєкту, завідувачка Музеєм Шолом-Алейхема Ірина Климова.

[ Керівниця проєкту, завідувачка Музею Шолом-Алейхема Ірина Климова ]

До вітальної промови долучився й один з керівників проєкту «Фронт і Тил», громадський діяч, волонтер та письменник Сергій Черепанов.

«Коли почалася війна, я побіг з товаришем до військкомату, але через вік нам відмовили, я пішов, однак мій товариш виявився наполегливішим», - розповів Сергій Черепанов про свій досвід та досвід військового Валерія Житинського.

[ Керівник проєкту «Фронт і Тил», громадський діяч, волонтер, письменник Сергій Черепанов ]

Попри свій вік, у 72 роки, Валерій Житинський з першого дня війни приєднався до лав 129-го батальйону ТрО, адже не зміг залишатись осторонь таких вирішальних подій, хотів бути частиною великої боротьби.

«Я живу за принципом, що завтра не буде так, як сьогодні, тому я стараюся весь час бути готовим до того, що буде завтра. Для мене це не було несподіванкою. Я не люблю сидіти вдома і дивитися телевізор, я хочу брати в цьому участь», - розпочав свою розповідь Валерій.

[ Учасник бойових дій, інструктор та волонтер Валерій Житинський ]

Зараз через демобілізацію за віком він працює інструктором підрозділів ТрО, ЗСУ, ССО та ДФТГ з орієнтування на місцевості й топографії, а також займається волонтерською діяльністю.

ІІ Круглий стіл «Фронт і тил», за словами Ірини Климової, відбувся не лише для створення зв’язку фронту з тилом, а й для допомоги військовому та волонтеру Івану, який збирає на FPV-дрони для виконання завдань військовими.

Для збору коштів на заході були розіграні твори прикладного мистецтва - гільзи від снарядів, які були розписані дітьми, а також майстрами петриківського розпису.

[ Розписані гільзи на благодійному аукціоні ]

Цей та подібні заходи дуже важливі оскільки вже пройшло багато часу з моменту початку гарячої фази війни: хтось починає розслаблятися, хтось вже не так слухає новини чи експертів. Тому треба нагадувати суспільству, що лише спільною працею ми зможемо перемогти, адже як сказала Ірина Климова: «Без фронту з нами покінчено». Так само і фронт, за словами військового та волонтера Івана, спирається на тил, на усіх нас. Тому не забуваймо, що ми єдині та при нагоді долучаємось до таких проєктів про об’єднання!

(«Благодійний Фонд імені Шолом-Алейхема»)

 
     
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Музей Шолом-Алейхема - Sholom-Aleichem Museum

 

 

 

 

     

 

При повному або частковому використанні матеріалів сайту Музея Шолом-Алейхема посилання / активне посилання на нього обов'язкове. When using materials of the Sholom-Aleichem Museum website in full or in part, the reference or the hyperlink to it is obligatory.

 

     
 

Створення та підтримка сайту - Creation and support of the website: Rafael Litvin